Çin’in uzay çalışmaları insanlığa nasıl daha güzel bir gelecek yaratıyor
Çin Devlet Konseyi, ülkenin uzay programı hakkında bir beyaz kitap yayımladı. Söz konusu belge, Çin’de uzay konusunda yayımlanan 5. beyaz kitap olma özelliği taşıyor.
“Çin’in Uzay Programı: 2021 Perspektifi” başlıklı beyaz kitap, Çin’in uzay araştırmalarında amaçlarını, ilkelerini, politikalarını ve önlemlerini anlatıyor. Rapor aynı zamanda Çin’in uzay bilimi, uzay teknolojisi ve uzay uygulamasındaki başarılarının bir özetini sunuyor. Beyaz kitapta en çok dikkat çeken noktalardan biri, belgede ilk kez dış uzay alanında insanlığın kader ortaklığı oluşturulmasının hızlandırılacağının ortaya koyulması.
Çin’in uzay çalışmaları, çeşitli tarafların ortak çabalarıyla son 5 yılda hızlı ve inovatif bir gelişme rayına girdi. Beidou küresel uydu navigasyon sisteminin oluşturulması ve hizmete girmesi, Çin’in uzay istasyonu inşasına başlanması ya da Ay ve Mars keşifleri gibi çalışmalar sayesinde Çin’in uzay çalışmalarında sürekli dünyanın dikkatini çeken yeni başarılara imza atıldı.
Çin’in uzay gelişiminin çok yönlü olduğunu belirtmekte fayda var. Yani Çin’de yürütülen bu çalışmalarda bir yandan dış uzay araştırılıyor, diğer yandan da uzay uygulamaları geliştiriliyor. İşte uzayın bu barışçıl keşfi ve kullanımı insanlık için daha iyi bir gelecek yaratıyor.
Çin, Ay turu ve Mars keşfi gibi birçok projeyle, son 5 yılda evrenin kökeni ve evrimi gibi bütün insanlığı ilgilendiren konularda bir dizi başarı elde etti. Daha da önemlisi, Çin’in uzay davası, küresel kalkınmada mevcut sorunları çözmeyi hedefliyor. Örneğin, Beidou navigasyon sistemi ülkelere meteoroloji, seyahat, lojistik, tarım, doğal afetlere acil müdahale gibi konularda yardımcı olarak, dünyanın sürdürülebilir kalkınmasına destek veren önemli bir unsur oldu.
Uzay faaliyetleri bütün insanlığa fayda sağlayacak çalışmalar olmalı. Çin’in uzay girişiminin açık, iş birliğine dayalı ve paylaşımlı olma özelliği, bütün dünyanın farkında olduğu bir konu. Çin, 2016 itibarıyla 19 ülke ve bölge ile dört uluslararası örgütle uzay iş birliği konusunda 46 sözleşme ve mutabakat zaptı imzaladı. Uzaydaki küresel yönetişimi hızlandırmak için çabalayan Çin, iki taraflı ve çok taraflı iş birliği mekanizmalarıyla, uzay bilimi, uzay teknolojisi ve uzay uygulaması gibi alanlarda uluslararası iş birliği yürütüyor.
Mevcut durumda, Çin Uzay İstasyonu projesi kapsamındaki ilk etap uluslararası iş birliği test programlarının seçimi tamamlandı. Avrupa Uzay Ajansı eski Başkanı Jean-Jacques Dordain, Çin Uzay İstasyonu’nun gelecekte ortaklarına açılmasını ve iş birliği için bir dizi yeni standart oluşturulmasını dört gözle beklediğini ifade etti.
Ülkelerin uzay endüstrilerini geliştirmek için harcadıkları çabalar her geçen gün daha da artıyor. Dünya da böylece uzay endüstrisinin hızlıca kalkındığı ve bu alanda devrim niteliğinde gelişmelerin yaşandığı yeni bir döneme girdi. Böylesi önemli bir anda Çin’in dış uzayda insanlık için kader ortaklığının kurulmasını ilerletme düşüncesini ortaya koyması, hiç şüphesiz uzay endüstrisinin ve insanlığın gelişiminde derin etkiler yaratacak. Çünkü bu düşünce basit ancak önemli bir soruya cevap verdi: İnsanlığın uzay endüstrisini geliştirmesinin amacı nedir?
Hazırlanan planlara göre, Çin gelecek beş yılda Ay keşfinin dördüncü aşaması ve gezegenlerin keşfi gibi önemli projeler başlatacak. Ayrıca, uzay uygulamalarının dijital ekonomiyle kaynaşmasını ilerletecek ve yüksek düzeyde bilimsel araştırmalar gerçekleştirmeye devam edecek. Ay keşfi, uzay istasyonu, gezegenlerin keşfi ve Beidou navigasyon sistemi alanlarında daha geniş uluslararası işbirlikleri yürütecek.
Dünya, gelecek beş yılda ve hatta daha uzak bir gelecekte Çin’in uzay endüstrisinin daha da dışa açılacağına, daha fazla iş birliği ve paylaşımı gerçekleştireceğine ve insanlığın ortak kalkınmasına daha fazla yarar sağlayacağına tanıklık edecek.
Kaynak : https://www.criturk.com/cinin-uzay-calismalari-insanliga-nasil-daha-guzel-bir-gelecek-yaratiyor/