İki ülke bir madalya ve sonsuz gurur
Amerika’da yetişen Çinli serbest stil kayakçı Gu Ailing’in altın madalyası dünya genelinde çok sayıda çift kimlik sahibi insana umut oldu. Gençler, bir ikilime sıkışmaktansa kültürel çeşitliliğin zenginliği ile gurur duymak istiyor.
Beijing 2022 Kış Olimpiyatları’nda altın madalyan kazanan Çinli kayakçı Gu Ailing’in zaferi sadece Çin’de coşkuyla karşılanmıyor. Kazanılan zafer aynı zamanda dünya genelinde yaşayan Çin kökenlerine ilham kaynağı oldu. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşayan Çin kökenliler, “Çinli veya Amerikalı” olmak gibi bir ikilime sıkıştırılamayacaklarını ve bu durumun bir yük olmaktan ziyade avantaj olduğunun altını çiziyor.
ABD’nin Chicago kentinde 20 yıldan fazla süredir yaşayan Çinli bir Amerikalı olan Zhang, Global Times gazetesine verdiği demeçte kendisiyle benzer durumu paylaşan Gu Ailing için “Geçmişinin bir kısmını araştırdım ve ABD’deki Asyalı gruplar adına konuştuğunu fark ettim. Bu tür çabaları gerçekten takdir ediyorum çünkü bugünlerde konuşmak isteyen çok az kişi var. Çinlilerin neler yapabileceğini, sınırlarını ne derece zorlayabileceğini kanıtladı.” yorumunda bulundu.
“HEM ÇİN’E HEM ABD’YE TEŞEKKÜR ETTİ”
Çinli annesi ve anneannesi tarafından Amerika’da yetiştirilen Gu, sık sık memleketini ziyaret ediyor ve salı günü basına verdiği demeçte en sevdiği yemeğin hamur tatlısı olduğunu söyledi. Genç kayakçı aynı gün “Çin ejderhası” kıyafeti giyerek kültürel kimliğini oluşturan yapı taşlarını sergilemekten de korkmuyor.
6 Haziran 2019 tarihinde Çin adına Beijing 2022 Kış Olimpiyatları’na katılma kararını duyuran Gu, kayıtlı vatandaşlığını da ABD’den Çin’e aldırdı. Gu Ailing elde ettiği zaferin ardından her iki kimliğine dair “Kesinlikle Çinli olduğum kadar Amerikalı olduğumu hissediyorum. ABD’deyken Amerikalıyım ve Çin’deyken Çinliyim. Beni olduğum kişi haline getiren hem ABD’ye hem de Çin’e şükranlarımı dile getirdim.” ifadelerini kullandı. Gu, daha önce yaptığı açıklamada da Çin ve Amerika arasında köprü olmak istediğinin altını çizmişti.
“ŞİMDİ SAHİP OLDUĞUMUZ ŞEYİN ADI GURUR”
Gu’nın hem Amerikalı hem de Çinli kimliğini vurgulaması siyaset kulislerinde nasıl konuşulur bilinmez ancak kendisi ile ortak paydada buluşanlar bu durumdan oldukça memnum. Örneğin, Amerika’da yaşayan Huang soyadlı bir Çinli Gu’nun ifadelerini “Bence iki ülke arasındaki ilişkiler bu denli gerginken kendisinin hem Çin hem de Amerikan kökenini vurgulaması inanılmaz.” sözleri ile değerlendirdi. Benzer şekilde Çin doğumlu Amerikalı bir yazar olan Cathaleen Chen de Cosmopolitan dergisi için “Şimdi bir Asyalı Amerikalı olarak, sahip olduğumuz tek şey gururdur.” satırlarını kaleme aldı.
Beijing 2022 Kış Olimpiyatları’nda Çin ve Amerikan kimliğini buluşturan tek katılımcı Gu değil. ABD takımında da yıldızı parlayan Vincent Zhou gibi Asya kökenliler bulunuyor. Zhou, sosyal medya hesabından kökenlerine dair “Çinli bir Amerikalı ve Çinli bir göçmen evladı olarak kültür mirasımla ve Asyalı bir Amerikalı olmakla gurur duyuyorum. “ diye yazmıştı.
AYRIMCILIK VE ŞİDDET HÂLÂ DEVAM EDİYOR
Kış Olimpiyatları sırasında elde edilen başarıların ülkeler arasında dostluğa katkıda bulunması beklense de ABD’de Asyalılara dönük şiddet eylemleri ürkütücü boyutlarda kalmaya devam ediyor.
Nefret ve Aşırılık Araştırmaları Merkezi’nin yayımladığı son rapor New York, San Francisco ve Los Angelas’ta nefret suçlarının yüzde 339 oranında arttığını ortaya çıkardı. ABD’de Asyalı Amerikalılara dönük son şiddet dalgasının son kurbanı ocak ayında New York’ta bir metro istasyonuna itilen Michelle Go olmuştu. Mart 2021’de de silahlı bir saldırgan Atlanta’da altısı Asya kökenli sekiz kişiyi öldürmüştü.
Kaynak : https://www.criturk.com/iki-ulke-bir-madalya-ve-sonsuz-gurur/