Istanbul:
Pekin:
parçalı bulutlu
İstanbul
5°C
kapalı
Pekin
5°C

BM yeni bir strateji başlattı

  • 06.06.2022 06:39
BM yeni bir strateji başlattı

Birleşmiş Milletler (BM), Çin’deki işletmelerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH’ler) doğru çalışmasına yardımcı olacak yeni bir Çin stratejisini açıkladı. Girişim, çarşamba ve perşembe günleri düzenlenen BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Liderler Zirvesi sırasında duyuruldu.

Çin Stratejisi, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin etkiyi en üst düzeye çıkarmak için her düzeyde Çin hükümetleri, işletmeler ve diğer paydaşlarla daha fazla ilişki kurmak istediği yedi alanı tanımlar. Bu alanlar arasında iklim değişikliğiyle mücadele, eşitsizliklerin azaltılması, yeterli işin ilerletilmesi, yolsuzluğa karşı önlemler alınması, Kuşak ve Yol İnisiyatifi aracılığıyla özel sektörle bağlantı kurulması, Çin-Afrika iş birliği yoluyla Güney-Güney iş birliğinin güçlendirilmesi ve Çin’in Küresel Kalkınma Girişimi yoluyla yenilenmeyle SKH ortaklıklarının teşvik edilmesi yer alıyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇİN İLE ETKİLEŞİMİ ARTIRMAK İSTİYOR

Zirve, BM liderlerini, devlet ve hükümet başkanlarını ve dünyanın dört bir yanından iş ve düşünce liderlerini bir araya getirdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres zirvede yaptığı konuşmada, “Yönümüzü oldukça hızlı bir şekilde değiştirmemiz gerekiyor. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi pusulamız olmaya devam ediyor, ancak herkesin güvertede olması gerekiyor.” dedi.

Çin, Fortune 500 şirketine ve 44 milyondan fazla küçük ve orta ölçekli işletmeye (KOBİ) ev sahipliği yapmaktadır. Çin’den BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne katılan katılımcı sayısı 2018 ve 2020 arasında 200’den 377’ye yükseldi ve Çin’i Asya Pasifik bölgesindeki üyelik açısından BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin en hızlı büyüyen pazarı olarak belirledi. Mayıs 2022’ye kadar Çin’den gelen katılımcı sayısı 560’ı aşmıştı.

BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Genel Sekreter Yardımcısı ve CEO’su Sanda Ojiambo, Çin Stratejisini başlatırken şunları söyledi: “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Çin ve Çinli şirketlerin katılımı olmadan elde edilemez. Asya Pasifik bölgesinde, bölgesel ve küresel zorlukların üstesinden gelmek için adım atan Çin’den hızla artan sayıda şirket gördük.”

“AÇIK YOL HARİTASI”

Çin Halk Cumhuriyeti’nin BM Daimî Temsilcisi Büyükelçi Zhang Jun, Çin’in BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ile iş birliğini güçlendirmeye hazır olduğunu söyledi. “2030 Gündemi için üyelerinin artan hırslarını ve eylemlerini sabırsızlıkla bekliyoruz. Küresel toparlanmaya ve sürdürülebilir kalkınmaya daha fazla katkı sağlamak için ortaklaşa adımlar atalım.” dedi.

BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin yönetim kurulu üyesi ve Çin Devlet Konseyi Devlete Ait Varlıkları Denetleme ve Yönetim Komisyonu Başkan Yardımcısı Ren Hongbin, BM Küresel Etki’nin Çin Stratejisini Çin’in kalkınma önceliklerini desteklemek ve Çin’den dünyaya olumlu katkıda bulunmak amacıyla işletmeleri harekete geçirmek için “açık bir yol haritası” olarak nitelendirdi.

BM, Çin Koordinatörü Siddharth Chatterjee, ülkelerin ve kuruluşların Çin’deki SKH’lerin gerçekleştirilmesine yönelik yeni stratejiler ve ortaklıklar geliştirirken Çin’i “benzersiz bağlam” olarak düşünmeleri gerektiğini söyleyerek eylem ve empati çağrısında bulundu. Ayrıca daha fazla Güney-Güney iş birliği ve Kuzey-Güney bilgi paylaşımının gerekliliğine dikkat çekti. BM Sürdürülebilir Kalkınma Raporu 2021’e göre Çin, sürdürülebilir kalkınma hedefleri açısından küresel olarak 57. sırada yer aldı. 2000 yılında BM Genel Sekreteri tarafından kurulan Global Compact, 162 ülkede 15 binden fazla katılımcı şirket ve 3 binden fazla ticari olmayan kuruluş ile dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişimi haline geldi.

Web Tasarım